Maandag 31 augustus 2009


Vanochtend eerst met James naar Dordrecht gereden. We moesten nieuw eten voor hem halen, maar eerst heb ik samen met mam en James gewandeld in het Sterrenburgpark. James vond het prachtig, hij mocht weer lekker los. 


Als hij komt wanneer ik hem roep, wordt hij netjes beloond met een koekje. Water vindt hij erg interessant, maar hij duikt er nog niet in. Na een kwartiertje gelopen te hebben, kwamen we bij een omheind veldje met een paar behendigheidstoestellen. James vond het allemaal leuk, er stond daar wat hoger gras en daar ging hij hard doorheen rennen. 


Er stond ook een A-schutting, dus voor de lol mocht James er een keertje overheen. Dat was best spannend, maar hij deed het heel beheerst. Verder mag hij dat nog niet, omdat hij natuurlijk nog volop in de groei is. James hoorde ook nog een waterhoen roepen en heeft er een tijdje strak naar gekeken. Daarna weer terug gewandeld met James op de arm, maar dat wil hij niet graag meer. 


Hij loopt liever zelf, dus heeft hij nog een stukje terug naar de auto gewandeld. Op weg naar de dierenwinkel zagen we een Pembroke puppy lopen, dus even gestopt aan de kant van de weg. Het was een teefje van 15 weken en ze hebben samen een tijdje gespeeld. Ze vonden het beiden erg leuk en het Corgispel werd weer flink geoefend. Helaas konden ze niet los, want we stonden langs een drukke weg. 


James ligt veel op zijn rug tijdens spelen met andere honden, hij is duidelijk nog niet de baas. Na een kwartiertje volop spelen moest James weer in de auto, waar hij als een blok in slaap viel. 


Toch moest hij er weer uit toen we bij de dierenwinkel waren. James heeft daar gekeken naar jonge konijntjes en cavia’s en vond ook dat weer heel interessant, zijn staartje kwispelde flink, maar hij wil er niet op af gelukkig. Weer wat Carnibest gekocht voor James, evenals vuile pens, kippennekken, wat hoefjes en varkensoren. Ben benieuwd hoe hij de pens en de kippennekken vindt als hij ze voor het eerst krijgt! 


Vanavond ben ik met James naar de puppycursus geweest bij KKC Sport en Spel in Gorinchem. We trainen op het terrein van een agrarische school en er staan dan ook paarden, schapen en geiten in de buurt. Het veld is wel omheind. We zitten in een groep met vijf pups, een black tri Australian Shepherd, een blue merle Aussie (broer en zus) van 13 weken, een Drentse Patrijshond van 16 weken, een Tervuerense Herder van 12 weken en James. We begonnen de training met theorie en hebben precies uitgelegd gekregen hoe we gaan trainen, wat we willen bereiken en hoe we dat gaan doen. Erg interessant en uitgebreid. Daarna het veld op, waar de pups leren dat er aan de lijn niet gespeeld wordt. Op het veld wordt er gewerkt met de baas en niet gelet op de omgeving. We begonnen met het aanleren van de clicker door middel van de handtouch. Eerst een koekje in de gesloten linkerhand, zodra James de hand aanraakt met zijn neus krijgt hij een click en open ik de hand, zodat hij het koekje kan pakken. De stap daarna was alleen de vingers nog gesloten en daarna een open hand aanbieden zonder koekje. Zodra hij de open linkerhand aanraakte, kreeg James een click en meteen erna een beloning uit de rechter clickerhand. Daarna hebben we geoefend de open linkerhand steeds op een andere plek te houden, zodat James ernaartoe moest om hem aan te raken. Dat ging heel goed, hij had heel snel door dat het de bedoeling was, dat hij m’n linkerhand aanraakte. 


De volgende stap was het aanbieden van de gesloten rechter clickerhand met een koekje erin, en meteen daarna de open linkerhand zonder koekje. Zodra hij de linkerhand aanraakte, kreeg hij een click en een koekje uit de rechterhand. James deed het echt heel erg goed. Daarna geoefend met zitten, door een stukje achteruit te lopen en dan het zitcommando te geven. Ook dat deed James al prima, en zodra hij ging zitten, kreeg hij weer een click en een koekje. 


James vond het erg leuk om te trainen en had al veel aandacht voor mij. Thuis gaan we nu weer oefenen met de open hand op een andere plek en gaan we een voorwaartse zit aanleren in plaats van een achterwaartse zit. Dat kan handig zijn voor als we later verdergaan met de G&G. Ook moeten we een top vijf van beloningen opstellen, want we gaan nu niet alleen meer belonen met koekjes, maar ook met een clickerwoord of met een speeltje.

No comments:

Post a Comment